Showing posts with label 45. Show all posts
Showing posts with label 45. Show all posts

Saturday, April 18, 2015

45 145 245 345 445 Tubes

My friend the TubeHoarder found a big box of 45 tubes for me to try in my amp. Not sure of the condition but I don't often get to roll through a dozen gobes and then a dozen coke bottles.
 
Engraved base de Forest Audio 445... Beautiful.

 Engraved base Arcturus Power Amplifier 145.


 Engraved base Cunningham CX 345. 
A good pic on this one.

 Engraved base ECHOTRON. Great name. 
It is strange that the filament is resting on the grid in this one. 

 It was really difficult to get a pic of the Majestic engraved base.

 Haven't found any info on this engraved base Marvin MX 245.

 Another Engraved Base RCA Radiotron 45

 Another RCA Radiotron UX 245 Engraved Base

National Union Coke Bottles with engraved  base. Very cool.

Out of the engraved bases now. Here is a selection of RCA coke bottle 45s.

Do vintage tubes sound better than modern? I don't know for sure.
Which do you prefer?
I get a kick out of running antique tubes. There is something special about listening to music through  old triodes. Listening to history. It doesn't hurt that the tubes look beautiful as well.

Sunday, February 1, 2015

My 1st DIY SET AMP 2A3/45 Part 1

It's ALIVE!!!!! Welll.. Sort of....

 I've always wanted to build my own tube amp so when I was in New York in May hanging with Jeffrey and Dave they sent me home with a schematic and enough parts to get started on a Stereo 45/2A3 amp. I have been moving toward this project at a glacial pace. I had a bit of help from my friend Chris on layout and the use of his drill press. Metal is so so messy..... 
  
 I like the looks even if it isn't perfectly symmetrical. That makes me abit crazy... loll

 So how did it go? 
Well after my friend Chris went over my work yesterday he only found one issue with a wrong resistor rating which he happened to have so he dropped them by for me today. I completed my homework and plugged it in and turned it on.
CLICK
Some hum.... Only one channel working.... Sound is coming out.
But no smoke no burning no smoke 8-)
 I wasn't going to post until it was working perfectly but that wouldn't be very honest or fun. We learn the most from mistakes anyway.
Stay tuned for part 2. 

EDIT Part 1.34
It turns out parts like LED's have polarity and if one is reversed it does not work. Now I have both channels working and the amp is stable. However it just sounds terrible. Tomorrow I'll dive in to take measurements to see what else I have done wrong and buggered up. 


Monday, September 8, 2014

Engineering Features Of The UX-245

A great article about one of our favorite triodes the 45.